fbpx
Powerwriting.dk

Skriv nærværende med billedsprog

Sproglige billeder kan være med til at gøre dine faglige tekster mere levende og nærværende. Desuden har læserne lettere ved at huske dine budskaber, hvis du bruger et sprogbillede. Lær det på det næste åbne kursus: ‘Skriv, så de reagerer — på jobbet og i det hele taget″

Her er foreløbig nogle konkrete råd — brug dem med omhu og pli:

″Jeg kom ind rummet ligeså ubemærket som en fugleedderkop på en lagkage.″ Nogenlunde sådan skriver den hårdkogte detektivforfatter Raymond Chandler om sin berømte hovedperson, Philip Marlowe. Og melankolsk whiskydrikker eller ej eller ej vil jeg gerne bruge det her nyhedsbrev til at vise dig, hvordan billedsprog (her en sammenligning) kan være med til puste lidt mere liv og nærvær i dine forskellige faglige tekster i dagligdagen — og på en måde, så de færreste af dine læsere vil føle sig stødt, men tværtimod vil blive ved … og ved med at læse!


Få flere skrivetips med nyhedsbrevet


Kom bredere ud og blive husket — med billedsprog

Du kan få en hel del ud af at bruge billedsprog, også når du skriver fagligt — og da ikke mindst hvis du gerne vil ud til en bredere kreds end dem med præcis den samme faglige og arbejdsmæssige baggrund som du selv. Det kan være i en artikel, et indlæg til intranettet, en kollektiv mail, et blogindlæg, en pressemeddelelse eller i et nyhedsbrev.

Det gode ved sprogbilleder er, at de gør din tekst levende, skaber genkendelse og tit også bevirker, at din læser har lettere ved at forstå og huske dine budskaber. Især dine mere abstrakte og komplekse af slagsen. Men sørg for ikke at overdrive og pas på klicheer. Ikke mindst på jobbet foretrækker de fleste en forholdsvis objektiv og ikke alt for sælgende eller effektsøgende sprogtone. Drop altså vendinger á la: ″For at møde babes og bruge alle cool detaljer, skal du registrere dig som medlem ved at svare på nogle blærede spørgsmål″.

Brug eksempler, sammenligninger og dagligdagssprog

Her er nogle eksempler på abstrakt sprog skrevet om vha. sproglige billeder — og på en måde, så det er de færreste af dine læsere, der vil begynde at sidde uroligt på stolen eller opfatte dig som useriøs (en undtagelse er studie- og videnskabelige tekster, lovtekster, visse undersøgelser mv. Her gælder særlige sprognormer):

ABSTRAKT MERE KONKRET OG EKSPONERET
– vha. konkrete eksempler, sammenligninger og dagligdags vendinger (evt. med handling)
Et hjælpemiddel er et redskab til kompensation, lettelse eller forebyggelse af en nedsat eller manglende funktion. Der findes mange forskellige slags hjælpemidler (…) fx toilet og badestole, neglefil med holdere, elektriske tandbørster, strømpepåtagere og tøj specielt egnet til handicappede (…) Der findes hjælpemidler til læsning/skrivning og telefonering. Skriveredskaberne kan fx være tykke kuglepenne, der enten er meget lette eller tunge.
Jordens ækvatorradius er 6.378,17 km. Jordens gennemsnitlige afstand fra solen er 1,496 x 10 i 11m (-1AE). Solens radius er 6,960 x 10 i 8m, og Plutos afstand fra solen 5,9oo x 10 i 12m. Den bedste fornemmelse af afstanden får man i en skalamodel: Hvis solen er så stor som en tennisbold, bliver jorden så stor som et sandkorn og svæver cirka 6 meter fra solen. Det endnu mindre sandkorn Pluto, den yderste planet, finder vi da 240 meter fra tennisbolden solen. Nærmeste tennisbold ude i rummet, den gule stjerne Alfa Centauri A, findes i denne skala på en afstand af 1600 kilometer At lede efter en jordlignende planet omkring Alfa Centauri er altså det samme som at stå i Malmø og søge med et teleskop efter et sandkorn i Norrland.

Der programmeres ikke i uhensigtsmæssigt rodet og uprofessionel kode og benyttes ikke uforståelige titler på undersiderne.

Ikke noget spagettikode. Ikke noget med underlige tekniske navne på undersiderne.
Sebastian Jensen er igen indtrådt i dansk politik efter en længere pause. Okay, så skulle den være god nok. Sebastian Jensen er tilbage i dansk politik.
En tyv hæver penge på et dankort, der ikke er hans. Er det banken eller offeret, der herefter skal betale? Fattigere på fem minutter
En tyv slipper af sted med at rippe et dankort. Men er det banken eller offeret, der skal betale regningen?

Få flere skrivetips med nyhedsbrevet


Skriv i øjenhøjde – og puf gerne respektfuldt

Kort fortalt handler det om at skrive lidt mere direkte for læseres fem sanser (se, høre, lugte, smage, føle) … dog selvfølgelig hele tiden uden at irritere ham eller hende eller bryde med de formelle regler, der gælder for arbejdspladsen eller den type tekster, du skal skrive. Hovedreglen er, at du altid skal gøre, hvad du kan, for at skrive i øjenhøjde med dine læsere. Men omvendt behøver du jo ikke helt undgå at bruge sprogbilleder som konkrete eksempler, sammenligninger eller bare en lidt mere dagligdagsnær tone, blot fordi ingen plejer at skrive sådan.

Få hjælp til at skrive mere levende

Hvor er den gode balance? Og hvordan skriver du i det hele taget mere nærværende, så dine tekster lever og virker? Dét kan du få meget større indsigt og konkret træning i på det næste åbne kursus: ‘Skriv så de reagerer – på jobbet og i det hele taget’

Vil du i gang med at skrive bedre lige nu?

Så er nyhedsbrevet et rigtig godt bud på dit første skridt. Tilmeld dig og få 10 e-mail-lektioner om at skrive bedre på jobbet + et stort uddrag af to populære skrivebøger. Kurset starter nu!

Få gratis skrivetips til dig og din virksomhed

Gør som over 4000 andre skrivere på jobbet:
Følg nyhedsbrevet og få viden, værktøjer og skrivetips — så du lærer at skrive mere produktivt, enkelt og nærværende.
+ Gratis uddrag af to populære skrivebøger lige nu.
Ja tak,jeg vil gerne have boguddragene og masser af skrivehjælp.

Referencer:

Leif Becker Jensen: ‘Ud af elfenbenstårnet’
Helena Englund m.fl.: ‘Skriv til nettet’
Bo Skjoldborg: ‘Skriv så de reagerer – på jobbet og i det hele taget’


PS: Kunne du lide artiklen? Så vil det glæde mig meget, hvis du giver vennerne et tip:

About