fbpx
Powerwriting.dk

Drop dine overspringshandlinger, når du skriver

DROP DINE OVERSPRINGSHANDLINGER OG UDSÆTTELSE
SKRIV MERE OG BEDRE

”Jeg skal lige have læst der her først”, ”I morgen begynder jeg”, ”Efter jeg har fået det her job/børn, har jeg ikke haft tid til at skrive.” Har du hørt det før? Måske inde i dit hoved. I så fald er du ikke alene – hvilket dog ikke betyder, at du ikke kan få luget ud i dine overspringshandlinger og blive en mere glad og produktiv skriver. Få hjælp på det næste åbne kursus i Flowskrivning … eller læs videre her.

overspringshandlinger_skrive

Alle udsætter skrivearbejdet

”Jeg gider ikke skrive, fordi det er noget, jeg får proppet ned i halsen.” Sådan sagde en medarbejder, jeg talte med på et tidspunkt, som begrundelse for, at han hele tiden lavede overspringshandlinger og udsatte sine skriveopgaver. Det er han ikke alene om. Næsten alle laver ind imellem overspringshandlinger, når de skal skrive … og det gælder både pligtopgaver og de projekter, folk selv har valgt og umiddelbart burde have lyst til.

90 procent af alle studerende og medarbejdere på universiteterne anslås jævnligt at lave overspringshandlinger og udsætte deres skrivearbejde. I forhold til arbejdspladser generelt findes der ingen samlet undersøgelse af, hvor mange, der laver overspringshandlinger, eller hvor ofte. Men min fornemmelse – efter iagttagelse af både egne (svingende :-)) skriveprocesser og efter samtaler med vel en 3-4000 skrivere fra vidt forskellige brancher og sammenhænge – er, at det næppe er tale om småting.

Du skriver dårligere og får negative forventninger

Endeløse overspringshandlinger, når du skal skrive og løse dine forskellige opgaver, er ikke noget, der normalt fører til din oplevelse af velvære og trallen hen ad gaden. Tværtimod bliver dine overspringshandlinger let til en ond cirkel: Måske får du ikke skrevet og afleveret det, du skal på arbejdet eller studiet – eller på den bog eller artikel, du længe har taget tilløb til. Måske skriver du altid i sidste øjeblik med en oplevelse af stress og utilfredshed over det endelige resultat. Og det er jo noget møg, da gode tekster som regel er frugten af god planlægning, feedback og en hel del omskrivning. Det er der i sagens natur ikke tid til i sidste øjeblik.

Men hvad der næsten er værre er, at dine overspringshandlinger og halsløse i-sidste-øjeblik-skrivninger kan efterlade dig med en negativ grundfølelse og forventning til næste gang, du skal skrive. Du tænker, selvsnakker og forventer stadig mere negativt, hvilket gør det tungere for dig at skrive og måske ender ud i udmattelse, negativ stress eller ligefrem blokering.

Få flere skrivetips med nyhedsbrevet

Overspringhandlinger er en naturlig del af dig

Overspringshandlinger er naturlige for os som mennesker og skrivere. Vi yder automatisk modstand mod at skulle skrive, fordi mange af os oplever det som et angreb på vores frie vilje og selvstændighed – ligesom den medarbejder, jeg lige talte om. Psykologer anfører, at stadig flere deltager i langsigtede skriveprojekter på deres job. Det er med til at accelerere antallet af udsættelses- og overspringshandlinger, fordi der er langt til belønningen. Mange oplever måske slet ikke glæden ved at være med til at gøre arbejdsopgaven færdig, inden de er på en ny opgave. Det ødelægger motivationen og er med til at øge lysten til at lave overspring.

Endelig begrunder ophavsmanden til flowteorien, Mihaly Csikszentmihalyi, vores lyst til at lave overspringshandlinger evolutionært. Han skriver, at energibevarelse er evolutionens hovedprojekt, hvorfor mennesket helt instinktivt altid vil søge at lave overspringshandlinger, udsætte og springe over, hvor gærdet er lavest. Især ved komplekse opgaver (som fx at skrive), der kræver en masse energi. Det er ren reptiladfærd. Med mindre vi altså bruger vores senere erhvervede evne til at tænke over, hvad vi tænker og føler, og dermed regulerer vores adfærd.

Overspringshandlinger får dig til at vinde – hvad?

Fælles for alle vores overspringshandlinger og krumspring i forhold til at skulle skrive er, at de altid giver en form for belønning her og nu. Så vejen videre er, at du blotlægger og beskriver dine eventuelle skriveforhindringer og dermed også belønningerne, der er forbundet med dine overspringshandlinger: Slipper du for konfrontationen med at skulle leve op til at lave noget genialt ved ikke at skrive? Er du bange for fiasko … eller for succes? Hjemsøges du simpelthen af en uro i kroppen, hver gang din skrivningen begynder at flyde, så du pludselig må rejse dig eller begynde at læse mails. Hvad vinder du ved dine overspringshandlinger?

Vil du i gang med at skrive bedre?

Så tjek det næste åbne kursus i ‘Flowskrivning – Skriv effektivt, skriv med glæde’ Og ellers er nyhedsbrevet et rigtig godt bud på dit første skridt. Tilmeld dig og få 10 e-mail-lektioner om at skrive bedre på jobbet + et stort uddrag af to populære skrivebøger. Kurset starter nu!

Få gratis skrivetips til dig og din virksomhed

Gør som over 4000 andre skrivere på jobbet:
Følg nyhedsbrevet og få viden, værktøjer og skrivetips — så du lærer at skrive mere produktivt, enkelt og nærværende.
+ Gratis uddrag af to populære skrivebøger lige nu.
Ja tak,jeg vil gerne have boguddragene og masser af skrivehjælp.


PS: Kunne du lide artiklen? Så vil det glæde mig meget, hvis du giver vennerne et tip:

About