fbpx
Powerwriting.dk

Sådan sluger du skrivefrøen

Måske er du ligesom rigtig mange andre …

Måske skriver du det mindst væsentlige først (fx en e-mail!) …

Simpelthen fordi det er en del af din menneskelige natur …
både at spare på energien og at lave quick wins, fordi de udløser en kemisk belønning i din hjerne.

En-dags-kurset ’Flowskrivning – Skriv effektivt, skriv med glæde’ giver dig værktøjerne til at få lavet om på det én gang for alle, så du fremover kan prioritere, planlægge og skrive dine væsentligste skriveprojekter. Kort sagt: Lær at sluge skrivefrøen!

 

”Lige nu har jeg mindst 7 artikler indeni, og det er frustrerende!” Sådan skrev en medarbejder til mig på et tidspunkt. Måske kender du følelsen – af at du har alt for mange ideer, der hvirvler halvforvirret rundt imellem hinanden. Af at du har svært ved at vælge (fra!) og finde ud af, hvad der for alvor er værd at bruge energien på. Og af, at du ikke har tilstrækkelig tid eller koncentration til at få fulgt op på flere af dine skriveprojekter … måske endda på nogle af de potentielt vigtigste!

Til det er der kun ét at sige: Sådan er det dybest set at være menneske. Og du må øve dig, disciplinere dig og planlægge, hvis det skal ændre sig – fx med værktøjerne fra skrivekurset ’Flowskrivning – Skriv effektivt, skriv med glæde’

 

Du laver (og skriver) det letteste først

Ifølge Brian Tracys geniale bog: ’Slug frøen’ har vi alle en tendens til at kaste os over de letteste opgaver først – snarere end over de væsentligste! Og med de væsentligste mener Tracy fx de (skrive)opgaver, der for alvor giver dig en positiv oplevelse og/eller kan skabe gunstige forandringer for dig. Vores paradoksale frasortering af det vigtigste og ofte også besværligste skyldes blandt andet, at handlingen med at kunne sætte et lille hak ud for en mindre, halvligegyldig opgave på din to do-liste (som fx at skrive eller læse en e-mail) udløser en kemisk belønning i hjernen, og det stof bliver du afhængig af som en fisk af vand.

Fra skriveforskningen ved vi desuden, at jo vanskeligere og mere langstrakte dine skriveprojekter og processer er, desto mere har du en tendens til at udsætte og lave overspringshandlinger – hvilket der også findes både psykologiske og biologiske forklaringer på (se fx ’Drop dine overspringshandlinger, når du skriver’).

Så hvad gør du?

Tjek kurset ‘Flowskrivning’ (der får dig til at skrive mere og bedre)

 

skrivekurser_to_snakker_12001

 

Afdæk gevinsten ved dine overspring – og vær ærlig!

En første modgift kan være, at du spørger dig selv: Hvad får jeg ud af at springe over? Svar: ”slipper for konfrontationen med måske ikke at kunne leve op til mine egne ambitioner eller omgivelsernes niveau”, ”slipper for at kede mig”, ”kan slappe af og se tv/læse en bog”, ”tjener penge/får løn” osv.).

Næste skridt er, at du konfronterer dig med de kortsigtede gevinster og spørger: ”Okay, så ved jeg det. Ønsker jeg, at det skal fortsætte sådan? Vil jeg – virkelig, hånden på hjertet! – hellere tage en tur ud at cykle i det gode vejr end at skrive den her artikel færdig? Er svaret ja, så cykl endelig, asfalten og pedalhylene venter!

Eller …

 

Afklar og forstærk din oplevelse af værdi

Min personlige erfaring er, at det hjælper gevaldigt på motivationen, både på den korte og den lange bane, hvis du bruger lidt tid på at prøve at afklare, hvad det er, du får ud af at skrive på dine forskellige projekter. Gør det til en vane derpå at udvælge og fokusere på de projekter, der giver dig den største oplevelse af værdi.

Og her kan værdierne jo alt efter temperament og tilværelse tælle så forskellige ting som din glæde ved og lettelse over omsider at få artiklen eller rapporten fra hånden – over nydelsen ved at fordybe dig i noget længere, få tænkt dit emne igennem og præsenteret det i en klar form … til en bedre økonomi eller et større skrivebord på jobbet.

 

Planlæg projektet: Nedbryd opgaven i overkommelige delmål

Når du har prioriteret dit eller dine væsentligste skriveprojekter, laver du en plan for hele teksten og arbejdsprocessen – med en række delmål, som det er muligt for dig at nå på den tid, du sætter af til det. Og her er det vigtigt, at målene er realistiske, så du jævnligt oplever en vis succes ved at have nået dit delmål (= kemisk belønning!). Basér gerne din planlægning på dine tidligere (dyrtkøbte?!) erfaringer. I en bog for folk, der gerne vil begynde at løbe, står der, at den håbefulde skal starte med at købe et par løbesko og gå en tur i dem. Gå!

Måske kunne du også starte sådan. Altså med at skrive roligt, tålmodigt og kun lidt … og måske så til gengæld lidt oftere?

 

Vil du ha’ mere hjælp?

Så tilmeld dig det næste skrivekursus ’Flowskrivning – Skriv effektivt, skriv med glæde’

“Mange tak for god og særdeles brugbar undervisning. Jeg glæder mig til at bruge løs af kursets mange staldtips.”

Læs 131 anbefalinger

 

 

PS: Kunne du lide artiklen? Så del den meget gerne med vennerne:

About