fbpx
Powerwriting.dk

Sådan rammer du ‘De 10 magiske minutter’, når du skriver

Hvorfor skriver du ingenting?
Og så lige pludselig en hel masse?
Eller måske sidder du og retter de samme 3-5 linjer igen og igen …

Værsgo. Du får lige nogle tips, der kan hjælpe dig med at ramme FLOW-zonen – eller måske endda ‘De 10 magiske minutter’ – lidt oftere, når du skriver. Kort sagt: Skriv effektivt, skriv med glæde … og lær meget mere på en-dags-kurset ‘Flowskrivning’

 

Fay Weldon skrev ‘En hun-djævels bekendelser’ på to uger …
Stephen King har efter sigende skrevet flere af sine bøger på en weekend …

Og i 1926 fik forfatteren og opfinderen Poul Henningsen en hasteopgave: Sørg for, at der kommer loftsbelysning i hele Kæmpehallen (det nuværende Forum) i løbet af otte dage. Det drejede sig om 120 stk. 500 watt-lamper til en automobiludstilling. Henningsen sagde ja til opgaven og endte med at opfinde PH-lampen på en aften med nøjagtig de skærmkurver, som bruges den dag i dag.
Hvordan kunne han dét?
Hvordan gør du?

 

Hold balancen – skriv målrettet og tålmodigt

Anekdoterne om Weldon, King og PH (der hurtigt blev til myten om ‘De 10 Magiske Minutter’) er selvfølgelig historien om den helt uhyrlige, geniale præstation, hvor koncentration, kreativitet – og mange, mange års forberedelse og kompetenceopbygning! – går op i en højere enhed. Og lad mig lige slå fast med det samme: De fleste gode tekster bliver selvfølgelig ikke skrevet på den måde. De ser tværtimod dagens lys midt i et kaos af alle mulige andre arbejdsopgaver og forstyrrelser … og ved, at du, som skriver, skriver om og skriver om, indtil teksten er, som den skal være.

‘De 10 Magiske Minutter’ handler i høj grad om balance – om at du anstrenger dig og presser dig selv passende. Ikke for meget og ikke for lidt. Du skriver både tålmodigt, måske endda selvtilgivende, og på en måde, så du hele tiden kommer fremad!
Og dét får du en masse konkrete værktøjer til på kurset ‘Flowskrivning – Skriv
effektivt, skriv med glæde’

Tjek kurset ‘Flowskrivning’ (der får dig til at skrive mere og bedre)

 

Øv dig i ‘De 10 Magiske Minutter’

Men, men, men kan du overhovedet bruge historien om PH-lampen – om den abnorme øjeblikspræstation – til noget som helst? Ja, det mener jeg: Både du og jeg kan bruge historien til at sigte efter en bestemt mental tilstand, når vi arbejder med vores tekster. En tilstand med fuldt fokus, koncentration, indlæring og fordybelse – den tilstand, man i gamle dage kaldte inspiration og i dag på godt dansk benævner flow.

Og der er intet som helst mystisk eller mytisk ved flowtilstanden. Alle mennesker i alle tidsperioder og kulturer er af og til i flow. Nogen selvfølgelig oftere end andre. Og du kan gøre en hel del selv for at nærme dig tilstanden, når du skriver, redigerer og arbejder og lever i det hele taget:

 

flow-kurve2

 

Balancer din udfordring og dine kompetencer

Kurven er udviklet af ophavsmanden til flow-teorien, Mihaly Csikszentmihalyi. Den viser, hvordan du først og fremmest skal sørge for at tilrettelægge dine skriveopgaver, så de passer til dine kompetencer og dit faglige niveau. Er opgaven for svær, føler du dig nemt presset og havner måske i stress-zonen (A3). Er din skriveopgave omvendt for let, ender du måske med aldrig rigtigt at få taget fat i tingene, går rundt om den varme grød, leverer et halvdårligt færdigt resultat osv. (A2, Apatizonen).

 

Skab et passende pres – og skriv lykkeligt

Keder du dig, så hæv overlæggeren, fx ved at udføre din skriveopgave på en ny måde (prøv en anden grundform, skriv artiklen som et god historie, brug et citat som indledning, vælg en anden, mere interessant opgave, case, vinkel osv.). Eller sørg for, at der er en deadline for opgaven (opbryd opgaven i delmål med midlertidige tidsfrister).

Kort sagt handler flow og din evne til at opnå ‘De 10 Magiske Minutter’ i høj grad om balance – om at du anstrenger dig og presser dig selv passende. Flow er en optimeret tilstand og kræver en hel del energi. Du må tage ejerskab for skriveopgaven. Til gengæld opnår du en tilstand med høj produktivitet, læring og let flydende lykke, mens du skriver – og dét får du mange flere konkrete værktøjer til på kurset ‘Flowskrivning – Skriv effektivt, skriv med glæde’

 

“Mange tak for god og særdeles brugbar undervisning. Jeg glæder mig til at bruge løs af kursets mange staldtips.” Læs 131 anbefalinger

Tjek kurset ‘Flowskrivning’ (der får dig til at skrive mere og bedre)

 

PS: Kunne du lide artiklen? Så del den meget gerne med vennerne:

About