fbpx
Powerwriting.dk

Skriver du ligesom håndboldlandsholdet? Tre tip

“Nu har vi skabt en motorvej til semifinalen, som var vores mål!”

Sådan sagde Henrik Møllgaard til DR efter kampen mod Spanien søndag aften.
Og .. nå ja, sådan gik det jo ikke helt. Motorvejen holdt desværre op, den forsvandt! Pist væk.

‘Hvad i alverden har håndboldlandsholdet og motorveje med MIG (der skriver) at gøre?’
tænker du måske.

Det har masser med din måde at skrive på at gøre. Det kan du lære meget mere om på kurset ‘FLOWSKRIVNING – Skriv effektivt, skriv med glæde’ (i København eller Silkeborg)
Prøv fx at formulere det generaliserende spørgsmål: Hvordan kan Henrik, Bo, René, Mikkel og alle de andre spillere sammen med Gudmundur skabe så (grundlæggende) blændende resultater – endda resultater, der ligefrem indskriver sig i en årelang tradition for succes og superresultater på både det danske herre- og kvindelandshold?

Handler det om (et særligt dansk) talent?
Om træning?

Ja, selvfølgelig, men også om en hel masse andet! Hvordan skulle vi ellers overhovedet kunne skabe det ene håndboldhold efter det andet på internationalt eliteniveau ud af sølle 5 milioner mennesker? Hvordan kan vi få så meget ud af så lidt?

 

Få styr på din motivation

Én væsentlig ingrediens (ud af mange, der er afgørende for udviklingen af både kompetencer og stærke resultater, og både inden for sport, skrivning og alt muligt andet!) er, at både trænerne og spillerne arbejder med deres motivation. Landsholdenes legendariske tidligere træner Ulrik Wilbek skriver i sin bog ‘Tro på dig selv’, at der – helt overordnet! – er tre måder at motivere sig selv på; og de er lige til at tage og overføre til processen, når du skriver. Forhold dig til:

  • Hvad kan jeg opnå?
  • Hvad kan jeg undgå?
  • Trodsreaktionen

Hent inspiration til at skrive bedre hos håndboldlandsholdet og Ulrik Wilbek. Det handler om motivation!

‘Hvad kan jeg opnå?’ har jeg skrevet om flere gange i nyhedsbrevet. Om dit udbytte af at skrive. Om værdierne, både her og nu og på længere sigt. Og både de ydre og de indre værdier. Det er den positive motivationsstrategi, der går ud på, at du hele tiden skriver dig hen imod noget, du gerne vil opnå. Fx en tilstand, en position eller et job, du gerne vil være i.

Det at lære eller opdage noget nyt kan give en stærk motivation, så lysten driver værket. Men motivationen er selvfølgelig mindst lige så vigtig at prøve at få fat i, når du ikke har lyst; når du har en masse kedelige rugbrødsopgaver foran dig og måske hellere vil drikke kaffe (eller se håndbold) i stedet for at skrive.

‘Hvad kan jeg undgå?’ I Ulrik Wilbeks verden ligger fremdriften her fx i, at spilleren eller holdet for guds skyld ikke må tabe eller rykke ned. Da jeg var ansat som coach i en organisation kaldte vi det ‘væk-fra-motivationen’. Og dén bruger jeg lige så tit som ‘Hvad kan jeg opnå?’. Fx kan jeg gå en morgentur i regnvejret, få øje på en, der er i gang med at grave et hul i asfalten, og tænke: ‘Godt det ikke er mig, der skal dét lige nu. Så er det egentlig ok, at jeg skal skrive’. Eller jeg tænker tilbage på mit studiejob som rengøringsmand på et operationsafsnit på Riget … eller tænker bare helt konkret (og lettere stresset): ‘Hvis jeg ikke skriver noget og sender det ud i verden, er jeg usynlig og tjener nul penge … med alt, hvad det medfører!’

‘Trodsreaktionen’ er den energi og fremdrift, der ligger i at nægte at underkaste sig omstændighederne. Fx hvis du har en leder, kolleger, arbejdsopgaver eller omstændigheder ved jobbet, du ikke kan lide. I stedet for at forpeste dit liv med frustration og tomgang tænker du: ‘Det her nægter jeg at ligge under for’. Og så skriver du. Dvs. trods omstændighederne sørger du selv for at tage ejerskab for skriveopgaverne. Simpelthen for at tage hensyn til din egen æresfølelse, nogle kunder, læsere, kursister, eller hvad det nu er.

I sagens natur kan du sandsynligvis kun bruge trodsreaktionen gennem en kortere periode, før energien fader ud, og du tænker ‘Nu gider jeg ikke mere’. Derfor er det vigtigt at supplere din trodsreaktion med en af de andre former for motivation, gerne ‘Hvad kan jeg opnå?’ – og/eller måske arbejde dig henimod noget andet at lave.

 

Skab selv motivationen – eller hent hjælp

Efter Ulrik Wilbeks opfattelse er motivation kort sagt noget, du selv skaber. Du vælger og tager aktivt ejerskab. Motivationen kommer sjældent af sig selv … og aldrig uden at der samtidig opstår bølgedale, hvor du må lede med lys og lygte efter motivationen. Fx når du er i gang med større skriveopgaver som en bog, en rapport eller en afhandling.

Har du brug for hjælp til at få fat i- eller måske genfinde din motivation for at skrive, så hjælper jeg dig gerne med inspiration og konkrete, velafprøvede værktøjer på forårets to procesorienterede skrivekurser:

FLOWSKRIVNING – Skriv effektivt, skriv med glæde
(København og Silkeborg)

Flowskrivning300_skrivekursus_Bo_SkjoldborgVil du skrive gode tekster hurtigere? Brug to dage på at udvikle din skriveproces, så du kommer til at skrive mere effektivt og med langt større glæde.

“Nonstop var åbenbaringen. Jeg opdagede, at min fantasi ikke havde forladt mig. Den var blot parkeret.”
Læs flere anbefalinger

Pris: 4.200 kr. for to hele dage (og 2.500 for studerende, ledige, kunstnere og tidligere kursister).

Og hvis du synes, det lyder dyrt, så luk lige øjnene og tænk på, hvad det egentlig koster dig (eller din arbejdsplads) at sidde et par dage, uger eller måneder uden at få skrevet (særlig meget) … både i form af spildtid, ærgrelse (selvbebrejdelse) og penge. Eller tænk på, at kursusprisen svarer nogenlunde til, hvad en god tekstforfatter tager for ét skærmbillede tekst … og det bliver din skriveproces ikke bedre af.

Læs om alle forårets skrivekurser

 

Vil du i gang med at skrive bedre lige nu?

Så er nyhedsbrevet et rigtig godt bud på dit første skridt. Tilmeld dig og få 10 e-mail-lektioner om at skrive bedre på jobbet + et stort uddrag af to populære skrivebøger. Kurset starter nu!

 

Få gratis skrivetips til dig og din virksomhed

Gør som over 4000 andre skrivere på jobbet:
Følg nyhedsbrevet og få viden, værktøjer og skrivetips — så du lærer at skrive mere produktivt, enkelt og nærværende.
+ Gratis uddrag af to populære skrivebøger lige nu.
Ja tak,jeg vil gerne have boguddragene og masser af skrivehjælp.

 

PS: Sagde artiklen dig noget? Så vil det glæde mig meget, hvis du deler den med vennerne eller andre interesserede:

About